Иновативно лечение на кариес:

Защо се прилага и какви са предимствата?

Много от пациентите се страхуват от звука и вибрацията на машинките, с които се изчиства кариесът. Хубавото е, че ние можем да предложим на пациентите си по-приятен вариант за лечение, като използваме лазер. Лазерният лъч има способността да изпарява размекнатата кариозна тъкан, като по този начин се запазват максимално зъбните тъкани, също така и не загрява зъба. Със специален режим на работа, може чрез лазера и да се обезболи. При работата с лазер, няма вибрация, няма допир и няма болка.

Френулотомия

Какво представлява Френулотомията?

Френулумът е юздичка, която свързва горна и долна устна с алвеоларния гребен. Когато френулумът е захванат близо до билото на алвеоларния гребен, се получава диастема (разстояние между централните резци) или рецесии и уголване на корена на зъбите при френулум захванат близо до корена на зъба. При освобождаване на френулума се подобрява храненето, говоренето, както и подредбата при ортодонтско лечение.

Какво е предимството на лазера при френулотомията ?

Конвенционалните методи включват скалпел, електрокаутер или ножици, като след процедурата с някой от тези уреди е необходимо да се поставят конци, което довежда до пост оперативен дискомфорт и сваляне на конците след седмица.

Главните предимства в използването на Er: YAG лазера са, че почти няма кървене, тъй като кръвоносните съдове бързо коагулират и не е нужно поставянето на конци.

За награда след манипулацията, позволяваме на пациентите да хапнат сладолед, защото се намалява дискомфортът от студеното, както и езика започва да се движи и това няма да позволи да се получи белег.

Процедурата с Er: YAG лазера при френулотомия е лесна, бърза и с минимален дискомфорт по време и след манипулацията.

Gummy Smile

Какво е Gummy Smile и каква е причината за нея?

Това е така наречената гингивална усмивка, когато пациентът се усмихне се вижда по-голяма част от венеца и по-малка част от зъбите. Причините за гингивалната усмивка са свързани с индивидуални особености на пациента:

  • Твърде къса горна устна;
  • Прекомерно развит и удължен горночелюстен костен гребен;
  • Хипертрофия на венеца – в този случай зъбите изглеждат по-къси, с квадратна форма, понякога дори правоъгълни;
  • Твърде подвижна горна устна (която лесно се придвижда при усмивка);
  • Следствие от хипертрофия на горночелюстния фронтален участък, при смучене на пръст в ранна детска възраст както и дишане с отворена уста.

Какво е предимството при работата с лазер и кога може да ни помогне?

Работата с високоенергиен лазер може да ни помогне, когато причината е хипертрофията на венеца. Тогава ние лесно можем да изрежем излишната гингивална тъкан и добре да оформим венеца около шийката на зъба, която досега е била скрита.

Манипулацията е бърза, прецизна и безболезена, с бърз заздравяващ ефект.

NightLase

Какво е NightLase?

NightLase е неинвазизна процедура, която се извършва против хъркане или сънна апнеа. Лазерът има загряващ ефект върху мекото небце и индуциран стягащ и повдигащ ефект, като безопасно навлиза топлина в тъканите, с цел активиране на колагена.

Колко процедури са необходими?

Необходими са 3 последователни процедури от 20 минути през 2 седмици, след това се проследява резултата, ако е необходимо след 1 година се повтаря отново.

Необходимо ли е да се спи с нещо специално?

Не, процедурите се извършват само в кабинета, без упойка, безболезнено и няма продукти за вкъщи.

Щадящо премахване на керамични и циркониеви корони/фасети

Какво представлява този метод и кога се прилага?

Минималното инвазивно разлепване на керамични и циркониеви корони/мостове се случва с помощта на високоенергийния лазер, който абсорбира свързващия материал в случая цимента и разлепя короната/фасетата, без да се счупи. Необходимо е в случаи, в които се прави нова конструкция и старата трябва да се запази като временна, за да не се прави пластмасова конструкция.

Друг случай се използва, когато на пациент се прави нова голяма конструкция и му трябва време да свикне с нея. Тогава можем за известен период на сложим новите корони и след това, ако той желае някоя лека корекция, като премахнем коронките с лазера щадящо, да извършим корекцията.

В трети случай е възможно при циментирането на дадена корона/фасета да се залепи леко на криво. За да се оправи дефектът, единственият вариант е разлепването с лазер, в противен случай е възможно счупване.

Какво се случва при конвенционалния метод?

С конвенционалните методи е необходимо керамичната/циркониевата конструкция да се среже, за да се свали от зъбите и да се вземе нов отпечатък за новата конструкция. Но веднъж срязана, това не позволява повторното й слагане в периода, в който се изработват новите постоянни зъби. Тогава пациентът е необходимо да направи пластмасова конструкция, за да не ходи с изпилени зъби.

Веднъж залепена конструкцията не може да се свали, освен ако не се среже и в такъв случай не може да се ползва никога повече.

Каква е разликата с конвенционалният метод?

Разликата е в това, че с лазера може да се свали цялостно конструкцията и да се използва отново, докато в конвенционалния метод е невъзможно.

 

С какво можем да ви съдействаме?